Gjør vinteren til en lek, velg riktig snøfreser

Gjør vinteren til en lek, velg riktig snøfreser

Gjør vinteren til en lek, velg riktig snøfreser

Snøfreseren er en uunnværlig maskin i kalde områder der snøfall kan være rikelig gjennom vinteren. Å velge riktig snøfreser er helt avgjørende for effektiv snørydding.

Enten du er en vinterentusiast eller bare ønsker å rydde vei for morgendagens avtaler, er det på tide å ta et dypdykk i snøfreserverdenen. Vi skal utforske den fantastiske verdenen av snøfresere, fra batteridrevne krigere til brummende bensinmonstre. Så, kast på deg lue og votter, for vi skal finne den perfekte snøfreseren som gjør deg til vinterens uovervinnelige helt!

Ønsker du noe mindre? Les vår artikkel om elektriske snøskuffer!

Klimavennlig eller fossilt?

Når vinterens hvite teppe legger seg over landskapet, er det på tide å ruste opp og møte snøen med riktig våpen. Bensindrevne og elektriske snøfresere er to kraftige allierte i kampen mot snømassene, men de har betydelige forskjeller som kan påvirke valget ditt. Bestem deg for hvilke egenskaper som er viktigst for deg når du skal kjøpe snøfreser.

Kraft og ytelse

Selv om moderne elektriske modeller har betydelig kraft, er bensindrevne snøfresere kjent for sin imponerende kraft og kapasitet. De håndterer enkelt store snømengder og tøff, kompakt snø.

Driftstid

Med en bensindrevet snøfreser kan du fortsette å fjerne snø uten avbrudd, gitt at du har tilgang på mer drivstoff. Dette er spesielt aktuelt hvis du har store områder å rydde, eller hvis du for eksempel også rydder naboers gårdsplass i tillegg til din egen.

En elektrisk snøfreser vil alltid ha begrenset driftstid (med mindre du hele tiden har tilgang på oppladede batterier) , og denne avhenger av hvor mange batterier snøfreseren kan ta i bruk samtidig, og den tilgjengelige størrelsen på disse. Velger du å investere i de største batteriene som er tilgjengelig vil en elektrisk snøfreser kunne by på imponerende driftstid. De fleste produsentene tilbyr hurtigladere som fullader batteriene på under en time.

Investeringen i flere og større batterier kan utgjøre en betydelig del av den totale kostnaden ved å kjøpe en elektrisk snøfreser.

Vedlikehold

Både bensindrevne og elektriske snøfresere krever relativt lite vedlikehold, men det er samtidig flere elementer det er viktig å holde et øye med hvis du ønsker at snøfreseren skal fortsette å fungere optimalt de neste årene.

Den bensindrevne snøfreseren krever i utgangspunktet kun oljeskift og bytte av tennplugg. Dette er ting man kan klare å gjøre selv, men det kan også utføres av en forhandler på et serviceverksted. Med en elektrisk snøfreser slipper du oljeskift og bytte av tennplugg, i tillegg til annet bensinrelatert vedlikehold.

Støy

Hvis du bor i et tettbebygd område, er støy et viktig element å ta hensyn til. En snøfreser vil alltid lage lyd under aktiv bruk, men en bensindrevet snøfreser vil alltid støye betraktelig mer enn en elektrisk snøfreser, både under aktiv bruk og spesielt på tomgang. Ønsker du å kunne ta i bruk freseren på kveldstid og tidlig på morgningen er det derfor viktig å ha dette i tankene.

Utslipp

Den elektriske snøfreseren vil ikke ha noen lokale utslipp under bruk, i motsetning til den bensindrevne snøfreseren.

1 eller 2 steg?

Når vinteren setter inn og snøen legger seg i tykke lag, er det på tide å vurdere hvilken type snøfreser som passer best for oppgaven. Blant valgene står 1-stesg og 2-stegs snøfresere, hver med sine egne fordeler og ulemper.

Det er tilnærmet ikke mulig å kjøpe nye 1-stegs bensindrevne snøfreseren i Norge, men det finnes et godt utvalg av 1-stegs elektriske snøfresere fra flere produsenter.

Hva er forskjellen?

For å ta det første først, hva er forskjellen på en 1-steg og en 2-stegs snøfreser?

En 1-stegs snøfreser bruker en enkelt mekanisme, en rotor, til å både bryte opp snøen og kaste den av gårde gjennom utkastet. En 2-stegs snøfreser bruker to mekanismer til den samme prosessen. Her vil snøen først brytes opp ved hjelp av en rotor, før en vifte transporterer snøen til utkastet.

Kraft og ytelse

Den forskjellige håndteringen av snøfjerningsprosessen gjør at en 2-stegs snøfreser vil kunne håndtere større mengder snø og spesielt tung snø. Den vil også kunne kaste snøen lenger enn hva en 1-stegs snøfreser klarer.

Selvgående

Mer eller mindre alle 2-stegs snøfresere er selvgående, og byr ofte på flere justeringer i farten både fremover og bakover. En 1-stegs snøfreser er ikke selvgående, og selv om du får noe hjelp av rotoren til fremdrift kan det likevel oppleves som tungt å dytte ved større og tyngre snøfall.

Overflater

En 2-stegs snøfreser vil også være mer effektive på ujevne overflate og variert snø. En 1-stegs snøfreser vil blant annet ikke egne seg på overflater som for eksempel grus, med mindre den stilles inn til formålet. I utgangspunktet vil denne plukke opp og kaste ut løs grus. Den egner seg derimot svært godt til harde overflate som asfalt, betong og belegningsstein, og vil kunne fjerne mer av snøen helt ned til underlaget enn hva en 2-stegs snøfreser vil kunne klare.

Størrelse og tyngde

Visste du at Honda sin største snøfreser veier 590 kilogram (og koster 250.000 kroner)? Det er ikke akkurat en maskin du slenger bak i bagasjerommet for å ta med deg opp på hytta i vinterferien for å få ryddet bort etter det siste snøfallet.

En mer ordinær 2-stegs snøfreser vil veie et sted mellom 70 og 140 kilogram. En 1-stegs snøfreser vil veie mellom 20 og 50 kilogram, og er derfor betraktelige lettere å håndtere og transportere enn en 2-stegs snøfreser.

Belter eller hjul

Valget mellom en snøfreser med hjul og en med belter avhenger av individuelle behov, eiendomsstørrelse og snøforhold. Vurder nøye terreng, snømengde og tilgjengelighet før du tar avgjørelsen, og velg den snøfreseren som passer best for dine spesifikke behov.

Snøfresere med hjul vil ofte være de mest manøvrerbare og enklest å styre, spesielt på jevne, flate overflater. De har ofte høyere topphastigheter, noe som kan komme godt med på lengre transportetapper og ved mindre krevende snøfall. I tillegg krever de noe mindre vedlikehold enn en beltegående snøfreser.

En beltegående snøfreser kan på sin side by på overlegen trekkraft og stabilitet på glatte og ujevne overflater. Og selv med kjettinger på hjulene vil de beltegående snøfreserne være ideelle for bratte bakker og krevende terreng i tillegg til ekstra krevende snøfall. Fordi beltene fordeler vekten jevnt over et større område vil de også kunne egne seg bedre til fjerning av snø på for eksempel tak. De er dog noe vanskeligere å manøvrere, spesielt i starten, og krever at du som eier er oppmerksom på vedlikehold av beltene.

Bredde og høyde

Her er det ikke selve snøfreseren det er snakk om, men inntaket foran på snøfreseren. Disse kommer i mange forskjellige størrelser. De minste elektriske vil ha en innmatingshøyde på 20 centimeter og en arbeidsbredde på under 0,5 meter. Dette står i sterk kontrast til de større snøfreserne som kan by på imponerende innmatingshøyde på over 0,5 meter og en arbeidsbredde på opp mot en 1 meter! En helt ordinær 2-stegs snøfreser vil ha en innmatingshøyde på 0,5 meter og en arbeidsbredde på 0,6-0,7 meter.

Kastelengde

Kastelengden til en snøfreser er enda et element som demonstrerer forskjellen på de mindre 1-stegs snøfreserne og de større 2-stegs snøfreserne. De minste elektriske snøfreserne vil ha kapasitet til å kaste snøen maksimalt 6 meter, samtidig som en bensindrevet snøfreser av noe større kaliber vil klare å kaste snøen rundt 15 meter. Bor du i et tettbebygd område med normalt sett små og få snøfall er det ikke nødvendig å kunne kaste snøen nærmere 20 meter. Bor du mer åpent og opplever mange og store snøfall kan det være svært gunstig å kunne fjerne snøen lenger bort fra de områdene du rydder.

Startmetode

En av de viktige faktorene å vurdere når du velger en snøfreser, er startmetoden. Valget mellom elektrisk start og snorstart avhenger av dine preferanser, budsjett og behov.

Elektrisk start

Å ha en snøfreser med elektrisk start byr på høy brukervennlighet og krever minimalt med anstrengelse fra brukeren. Dette er metoden for å starte på samtlige elektriske snøfresere, men du får også bensindrevne snøfresere med eget startbatteri, slik at du kan starte snøfreseren ved kun å vri om en bryter eller trykke på en knapp. Legg merke til at bensindrevne snøfresere kan kreve at du kobler snøfreseren til strøm for å kunne bruke den elektriske starteren.

Snorstart

Snorstart krever fysisk anstrengelse fra brukeren for å trekke i snoren og starte motoren. Dette kan være utfordrende for noen, spesielt i kaldt vær. Den krever ikke et fungerende batteri, noe som gjør den til et pålitelig alternativ uavhengig av batteristatus. Snorstart er enkel å bruke, og vanligvis svært pålitelig.

Valg av riktig snøfreser avhenger av størrelsen på området som skal ryddes, snømengden og personlige preferanser. Ved å vurdere bredde på inntaket, kastelengde, antall gir og andre funksjoner, kan du finne den snøfreseren som passer best for dine behov og budsjettkrav, og som vil gjøre snøryddingen til en mer effektiv opplevelse gjennom vinteren.

Var denne artikkelen til hjelp?
JaNei